مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز در نشست خبری با اسلامی با بیان اینکه باید به نتیجه ملموس و عملیاتی دست یابیم، گفت: ایران حق دارد تصمیم بگیرد چه کسی از تأسیساتش بازرسی کند.
به گزارش خبربین آنلاین؛ رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (پنجشنبه) ۲۴ آبانماه پس از دیدار با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست خبری مشترک به تشریح گفتوگوهایش در تهران پرداخت.
* باید به نتیجه ملموس و عملیاتی دست یابیم
وی ضمن ابراز خرسندی از حضور مجدد در تهران گفت: سفر من سفر خیلی مهمی است که در شرایط پیچیده کنونی انجام میشود. ما از شرایط جدی که این منطقه با آن دست و پنجه نرم میکند، آگاه هستیم و این مأموریت را با رسالت کامل پذیرفتیم که این سفر، موفقیتآمیز باشد.گروسی بیان کرد: آژانس و ایران برای مدت طولانی کار میکنند و مذاکرات خوب و ممتدی را از قدیم با رئیس سازمان انرژی اتمی انجام دادهام. اکنون مقطع مهمی است که باید به نتیجه ملموس و عملیاتی دست یابیم که به دنیا نشان دهیم تلاش مشترک ما به نتیجه خواهد رسید و ما را در مسیری خارج از مسیر تقابل قرار دهد.گروسی در ادامه گفت: در سفر آخری که در ماه می (اردیبهشت سالجاری) به اصفهان داشتم با گامهای مهمی که ایران در این حوزه برداشته آشنا شدم و این پیشرفتها در حوزه هستهای به نفع ایران و منطقه و کل جامعه بینالملل است و لازم است آنها را برجسته کنیم، ظرفیتی که ایران برای رفاه مردم خود، منطقه و جهان به وجود آورده است.
* آژانس باید فرصت راستی آزمایی داشته باشد
مدیرکل آژانس در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شما نسبت به تداوم اطلاعات درباره راستیآزمایی موارد مربوط به پادمان ابراز نگرانی کردهاید، گزارشهای آژانس حاکی از آن است که آنچه رخ داده مربوط به ساخت ماشینهای سانتریفیوژ در چارچوب برجام بوده و ربطی با مواد هستهای ندارد. کارشناسان بر این باورند که چنین اظهاراتی بدون مبنای منطقی قانونی باعث گمراهی و ایجاد تنش سیاسی بین کشورهای عضو و به خطر انداختن روابط مبتنی بر اعتماد بین آژانس و ایران میشود، گفت: در حوزه راستیآزمایی مهم است که ما به ازای آن وجود داشته باشد. اینکه سیاهه مواد هستهای موجود باشد و اینکه چه قابلیتهایی توسعه پیدا کرده، باید همه چیز روشن و شفاف باشد. نهتنها درباره ایران، بلکه برای همه کشورها روال به همین نحو است.وی اضافه کرد: آژانس باید این فرصت را داشته باشد تا ظرفیت راستیآزمایی خود را درباره فعالیتهای هستهای کشورها انجام دهد، بهویژه درباره ایران که امکان نیل به یک توافق محکم بین ایران و جامعه بینالمللی وجود دارد و برای این کار باید دانش و اطلاعات قابل اعتماد داشته باشیم و این وظیفه خبرنگاران است که در این حوزه شفافیت سازی را داشته باشند.
* وظیفه من این است که راهحلی را برای تنش پیدا کنم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره تداوم تحریمها علیه ایران و اظهارات اخیر وزیر جنگ اسرائیل درباره حمله به تهدیدات هستهای ایران گفت: ما الان در تهران هستیم که بهدنبال راهحل باشیم. سیاستهای دولتها بسته به شرایط و واقعیتهای روی زمین، در حال تغییر هستند، اما تلاش من بهعنوان مدیرکل آژانس تحلیل شرایط نیست. وظیفه من پیدا کردن مسئله و ارائه راهحل برای آن است. مسئله این است که تنشهایی وجود دارد و ایران در مرکز آن است و وظیفه من این است که راهحلی را برای تنش پیدا کنم و من مطمئنم که این راهحل قابل دسترسی است.وی افزود: اگر این راهحل پیدا شود، میتوانیم احتمال جنگ را از بین ببریم و از وقوع هرگونه خصومت از جمله حمله به تأسیسات اجتناب کنیم. در سخنرانیهایم در شورای امنیت درباره حمله به تأسیسات اتمی بهویژه در اوکراین صحبت کردم. حمله به این تأسیسات براساس حقوق بینالملل، غیرقانونی است و نباید انجام شود. معتقدم ما قادریم راهحلی را پیدا کنیم و بدون هیچگونه خستگی باید در این مسیر تلاش کنیم.
* من رئیس جمهور و سیاستمدار نیستم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره تهدید رژیم صهیونیستی مبنی بر حمله به تأسیسات هستهای ایران و سکوت گروسی در این باره عنوان کرد: من مشخصا اعلام کردم تأسیسات نباید در معرض حمله قرار گیرد چرا که تهدیدات محیط زیستی و بیولوژیکی فراوانی به همراه دارد. اعضای آژانس در گذشته در این خصوص اعلام موضع کردند. گروسی ادامه داد: من رئیس جمهور و سیاستمدار نیستم و بیانیه نباید بدهم. وظیفه من این است که از وقوع چنین حملهای جلوگیری کنم.گروسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه معنایی میتواند برای پرونده هستهای ایران داشته باشد و شما به عنوان مدیرکل آژانس تا چه اندازه میتوانید از تأثیر این فضای سیاسی بر فضای فنی مذاکره با ایران بر سر اختلافها کم کنید؟ اظهار داشت: سیاستها و تصمیمها نتایج شرایط هستند و ما در این شرایط میتوانیم گامهای عملیاتی را برداریم که به جامعه جهانی و از جمله ایالات متحده و دولت جدید این کشور نشان دهیم که ما میتوانیم بر روی روشی تفاهم کرده، شفاف سازی کنیم و راهحل نشان بدهیم و در سایه این راهحل امکان پیشرفت وجود خواهد داشت.
* ایران حق دارد تصمیم بگیرد چه کسی از تأسیساتش بازرسی کند
وی در پاسخ به پرسشی گفت که مذاکرات ما با ایران همیشه حرفهای بوده است. گروسی درباره انتصاب بازرسان آژانس هم گفت: هیچکس حق ایران را در این خصوص به چالش نمیکشد و ایران حق دارد که تصمیم بگیرد چه کسی تأسیساتش را بازرسی میکند و من هم این حق را دارم که بگویم این کار برای فعالیت من خوب است یا نه. اینکه ایران انتصاب بازرسان را لغو کرده، برای کار ما خوب نیست و امیدوارم این موضوع حل شود.گروسی بیان کرد: در حال یافتن راهحلهای هستیم که از قابلیتهای نیروی انسانی متخصص استفاده کنیم. خوشبین هستم در آینده نزدیک بتوانیم به راهحلی در این خصوص دست یابیم.
* بازرسی باید انجام شود
وی در پاسخ به پرسشی درباره فشارهای سیاسی آژانس بر ایران در خصوص غنیسازی و تولید سوخت و وظیفه آژانس برای حمایت از برنامه صلحآمیز هستهای ایران از جمله در حوزه کشاورزی و پزشکی اظهار داشت: مکررا این سؤال را میشنوم. ایران یا حتی کشور من آرژانتین وقتی عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، فعالیتهای هستهای را انجام میدهد و این فعالیتها باید در معرض بازرسی قرار بگیرد. این روشی است که مرسوم است و دلیل آن این است که فناوری هستهای فناوری حساسی است که باید در معرض بازرسی باشد. مدیرکل آژانس ادامه داد: این نتیجه تصمیم حاکمیت یک کشور است که ان.پی.تی را امضا کند. این شامل بازرسی هم میشود، این گونه نیست که اگر کشوری تحت بازرسی قرار بگیرد، آژانس به آن جایزه بدهد.گروسی خاطرنشان کرد: بازرسی یک فصل از روابط ما را تشکیل میدهد و قابل بحث هم نیست و باید انجام شود. فصل دیگر همکاریهای فنی است که در قالب تعامل باید انجام شود. وی با بیان اینکه ایران قابلیتهای فراوانی دارد، ادامه داد: آقای اسلامی من را در جریان دستاوردهای ایران در حوزه پزشکی و کشاورزی قرار داده است. فضا برای همکاری بیشتر آژانس با ایران در این حوزه وجود دارد و اگر بتوانیم در مسائل پادمانی پیشرفت کنیم، همکاری خود را در این حوزهها میتوانیم تقویت کنیم.
* مسئولیت من پیدا کردن راهحلهای منصفانه فنی بوده است
گروسی در پاسخ به این سؤال که شما پیش از سفر به ایران از متزلزل شدن فضا درباره برنامه هستهای ایران سخن گفتید، منظور دقیق شما از این عبارت چه بود و به چه فضایی دقیقا اشاره دارید؟ گفت: در شرایط موجود فعلی که تنشزا است شرایط و فضا برای دیپلماسی کوچک و کوچک تر شده؟ چرا که تنشها افزایش پیدا کرده است. وی افزود: مسئولیت همیشگی من این بوده که راه حلهای منصفانه فنی را پیدا کنیم تا این تنشها افزایش پیدا نکند.
لینک کوتاه :
https://khabarbinonline.ir/?p=21257