به گزارش خبربین آنلاین: تنوع بسیار زیاد سس های گیاهی، به علاوه سهولت در تهیه آنها به این معنی است که طعم و ارزش غذایی وعده های غذایی مورد علاقه شما را با حداقل تلاش افزایش می دهند. علاوه بر این، بسیاری از سسها آنقدر متنوع هستند که میتوان آنها را در انواع ظروف گنجاند و به شما این امکان را میدهد که یک سس سالم جدید برای برداشتی تازه از یک دستور غذای کلاسیک اضافه کنید.
در این مقاله، ما به فواید سسهای خانگی میپردازیم و سپس به نحوه درست کردن سسهای گیاهی سالم با استفاده از مواد غذایی کامل میپردازیم که نه تنها طعم و مزه زیادی دارند، بلکه ارزش غذایی زیادی نیز دارند. و در آخر، ما هفت دستور سس گیاهی سالم را ارائه می دهیم که می توانید آنها را به سالاد، کاسه غلات، غذای ماکارونی یا تاکو اضافه کنید، یا به عنوان دیپ برای سبزیجات سرو کنید. قبل از اینکه متوجه شوید، به جای گفتن “نمک و فلفل را بریزید” خواهید گفت: “لطفا سس را بریزید!”
فواید تهیه سس های خانگی
سس های خانگی ارزان تر و سالم تر هستند
سسهای خانگی میتوانند علاوه بر ایجاد طعم و مزه، گزینهای بسیار سالمتر و ارزانتر از سسهای فروشگاهی باشند، زیرا میتوانید موادی را که داخل آنها میریزید (و از آن هایی که استفاده نمی کنید) کنترل کنید. مارک های خریداری شده در فروشگاه – حتی مارک های مواد غذایی طبیعی و ارگانیک – اغلب حاوی قندهای تصفیه شده، سدیم ، روغن های فوق تصفیه شده، افزودنی ها یا همه موارد فوق هستند.
می توانید غذاهای گیاهی بیشتری را وارد رژیم غذایی خود کنید
سس ها روشی فوق العاده برای ورود بیشتر غذاهای کامل به رژیم غذایی شما هستند. به عنوان مثال، می توانید میوه را برای شیرینی و طعم، سبزیجات را برای رنگ و تغذیه، و آجیل یا دانه ها را برای غلظت (بافت خامه ای) اضافه کنید. استفاده از مواد غذایی کامل، مزایای تغذیهای (فیبر، پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و فیتونوترینتها) سس را افزایش میدهد – مزایایی که اغلب در نسخههای خریداریشده در فروشگاه وجود ندارد.
یک مثال عالی از آن آووکادو است: استفاده از کل گوشت آووکادو میتواند بافتی خامهای ایجاد کند که علاوه بر چربیهای تک غیراشباع سالم، حاوی مقدار زیادی فیبر، آب، ویتامین E، ویتامین C، ویتامین B6 و غیره است. در حالی که روغن آووکادو، که ممکن است در سس های فروشگاهی یافت شود، فقط شامل چربی آووکادو و مواد مغذی ارتقاء دهنده سلامتی است.
سس ها نیز می توانند راهی عالی برای تراکم مواد مغذی غذا برای خانواده شما باشند. از آنجایی که سسها همچنین میتوانند طعم را افزایش دهند، افزودن آنها به یک وعده غذایی میتواند کودکان – و افراد حساس در هر سنی – را به خوردن غذاهای سالم تر تشویق کند.
سس ها تطبیق پذیری را به وعده های غذایی اضافه می کنند
یکی دیگر از مزایای مفید سس ها این است که می توانند تا حد زیادی فهرست وعده های غذایی شما را گسترش دهند. به عنوان مثال، می توانید از همان دسته هفتگی غلات کامل، حبوبات، میوه ها و سبزیجات استفاده کنید و به سادگی سس را برای یک غذای کاملا متفاوت، خوشمزه و سالم در هر شب هفته حذف کنید!
درست کردن بسیاری از سس های خانگی ساده است
سس ها می توانند بدون زحمت با حداقل مواد اولیه، مراحل و ابزار آشپزخانه کنار هم قرار گیرند. اغلب اوقات برای دستور پخت سس که معمولاً پنج مرحله یا کمتر است فقط به یک مخلوط کن یا یک کاسه همزن نیاز دارید. بسیاری از دستور العمل های سس نیز نیازی به پخت و پز ندارند – که این یک مزیت بزرگ است!
می توانید سس ها را دسته ای بپزید
در نهایت، می توانید چندین سس را به صورت دسته ای برای چندین وعده غذایی در طول هفته آماده کنید. هر چیزی را که فوراً استفاده نمی کنید، می توانید در ظرف دربسته در یخچال یا فریزر نگهداری کنید تا بعداً از خوردن آن لذت ببرید.
نکاتی برای تهیه سس های خانگی :
۱. الهام بگیرید!
قبل از اینکه سس خانگی خود را درست کنید، می توانید برای الهام گرفتن از غذاهای خاص روی آورید. ابتدا منشا غذایی را که در حال تهیه آن هستید در نظر بگیرید و سس خود را با آن مطابقت دهید. به عنوان مثال، یک غذای الهام گرفته از ایتالیایی ممکن است به یک آلفردو خامه ای یا سس گوجه فرنگی نیاز داشته باشد، در حالی که یک دستور غذا با الهام از مکزیک (به عنوان مثال، کاسه بوریتو، تاکو) ممکن است مقداری سالسای تازه یا کمی خامه (آووکادو) نیاز داشته باشد.
۲. پایه طعم خود را بسازید.
اکثر دستور العمل های سس وگان خانگی سالم حداقل دارای دو جزء طعم دهنده زیر هستند: اومامی، شیرین و تند. نمونه هایی از طعم های اومامی عبارتند از میسو، تاماری کم سدیم، آمینو نارگیل، گوجه فرنگی خشک شده در آفتاب، قارچ و مخمر تغذیه ای. برای سسهای خود غذای کامل یا موادی با حداقل فرآوری شده مانند خرما و خمیر خرما، شربت افرا یا میوههای تازه برای شیرینی انتخاب کنید. با مقداری لیمو یا لیموترش تازه فشرده شده، سرکه، ماست یا خردل میل کنید.
۳. از چربی های سالم برای ترکیب و غلیظ شدن سس ها استفاده کنید.
کلید ایجاد سسهای خانگی غنی و خامهای، استفاده از مواد گیاهی غنی از چربیهای سالم است – از جمله بادام هندی، تخمه آفتابگردان، تاهینی (ارده)، آووکادو، آجیل یا کره دانهها ، توفو و ماستهای گیاهی – به عنوان پایه. برای غلیظ شدن سس ها با غذاهای کامل، دانه های چیا ، بذر کتان ، توفو، جو دو سر رول شده ، آجیل یا کره دانه و حتی لوبیا را به مخلوط اضافه کنید. شما همچنین می توانید مقدار آب را تنظیم کنید، بنابراین آن را به عنوان آخرین ماده و به تدریج اضافه کنید – فقط ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری در هر بار – تا زمانی که به غلظت دلخواه خود برسید. همیشه می توانید آب بیشتری اضافه کنید اما نمی توانید آب را خارج کنید، پس مراقب باشید آب را زیاد اضافه نکنید.
۴. گیاهان و ادویه جات را اضافه کنید!
آیا هنوز چیزی کم است؟ طیف گسترده ای از ادویه ها و گیاهان طبیعت را کاوش کنید تا به سس خود طعم فوق العاده ای ببخشید و طعمی واقعا منحصر به فرد ایجاد کنید. گزینه ها شامل مواد معطر مانند پیاز، موسیر، سیر، زنجبیل و زردچوبه است. گیاهانی مانند ریحان، گشنیز، جعفری، پیازچه، پونه کوهی، شوید، آویشن، نعناع و رزماری؛ و ادویه هایی مانند گشنیز، زیره، خردل، دانه های کرفس، کاین، دارچین و زردچوبه – انتخاب های زیادی وجود دارد!
۵. سس های خود را بچشید.
سس های خود را در حین درست کردن بچشید تا ببینید به چه طعم و بافتی نیاز دارند. برای مثال برای اسید بیشتر برای سس می توانید مقداری لیمو یا لیموترش اضافه کنید. برای شیرینی طبیعی بیشتر برای متعادل کردن اسیدیته می توانید از کمی خمیر خرما اضافه کنید. برای چربی گیاهی بیشتری برای بافت خامه ای تر می توانید مقدار بیشتری از پایه چرب استفاده شده در دستور غذا را اضافه کنید.
نکته : اگر می خواهید طعم سس خود را بدون لبنیات پنیری کنید؟ مخمرهای غذایی و میسو می توانند این کار را انجام دهند!
دستور العمل های سس خانگی سالم :
سس ها اغلب آن کیفیت ویژه را به وعده های غذایی اضافه می کنند، به طوری که برخی از ظروف بدون این کار یکسان نخواهند بود. این سسهای رستوراندار میتوانند حتی سادهترین غذاهای خانگی را مزه دار کنند. و از آنجایی که بسیاری از آنها در ۱۰ دقیقه یا کمتر آماده می شوند، ممکن است متوجه شوید که آنها را هر روز هفته به منوی گیاهی خود اضافه می کنید.
۱. طرز تهیه سس فلفل قرمز بوداده :
این سس ممکن است کمی بیشتر از ۵ دقیقه طول بکشد، اما ارزش آن را دارد! به لطف فلفل قرمز تفت داده شده، جایگزینی خوشمزه برای سس گوجه فرنگی سنتی است، بنابراین آن را با ماکارونی سبوس دار مورد علاقه خود یا به عنوان بخشی از یک کاسرول ایتالیایی امتحان کنید. این سس فلفل قرمز برشته شده “پنیردار” نیز خوشمزه است که روی یک کاسه غلات ریخته می شود، می توانید آن را روی اسپاگتی بریزید، یا روی سبزیجات بخارپز!
مخمر مغذی نه تنها طعم پنیری ملایمی به آن می دهد، بلکه کمی پروتئین و ویتامین B را نیز به آن می افزاید. از این سس غنی از ویتامین C در تمام فصل لذت ببرید تا از سرماخوردگی تابستان جلوگیری کنید.
مواد لازم :
فلفل دلمه ای قرمز متوسط ارگانیک (ورقه شده) | ۲ عدد |
گوجه فرنگی ارگانیک بزرگ (ورقه شده) | ۱ عدد |
پیاز متوسط (زرد، خلال شده) | ۱ عدد |
سیر (تازه) | ۳ حبه |
شیر گیاهی (ساده، بدون شیرینی) | ½ فنجان |
پودر سیر | ½ قاشق چایخوری |
پودر پیاز | ¼ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ¼ قاشق چایخوری |
پونه کوهی خشک | ½ قاشق چایخوری |
لیمو متوسط (آب گرفته) | ۱ عدد |
ریحان (تازه، خرد شده. اختیاری) | ½ فنجان |
مخمر تغذیه ای (ترجیحا غنی نشده) | ۳ قاشق غذاخوری |
نمک (اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه (تازه آسیاب شده. اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
فلفل قرمز (اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
طرز تهیه سس فلفل قرمز بوداده :
فر را با دمای ۴۷۵ درجه فارنهایت گرم کنید.
یک سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید. فلفل خلال شده، گوجه فرنگی خرد شده، پیاز خلال شده و حبه های سیر کامل را روی آن قرار دهید. سپس اجازه بدهید ۲۰ دقیقه بپزند.
پس از اتمام، فلفل، گوجه فرنگی، پیاز و سیر را به غذاساز اضافه کنید. مخلوط کنید تا یکدست شود.
تمام مواد باقیمانده را به آن اضافه کنید و دوباره مخلوط کنید. آن را مزه کنید و اگر چاشنی آن کم بود اضافه کنید تا مزه دار شود.
نکته برای تهیه سس فلفل قرمز بوداده :
اگر ریحان در دسترس ندارید، جعفری می تواند جایگزین خوبی برای آن باشد.
از شیرهای گیاهی که در دسترس دارید استفاده کنید، فقط مطمئن شوید که شیرین و بدون طعم باشد.
۲. سس تاهینی لیمو :
در این سس فقط چند ماده ساده می تواند طعمی خوش به شما می دهد. تاهینی آجیلی همراه با لیمو و زیره، ترکیبی عالی را در این سس سالم به وجود میآورد که آنقدر خوب است که تقریباً قابل نوشیدن است! برای کمی بیشتر، یک لیمو ارگانیک را قبل از آبگیری پوست بگیرید تا نتهای مرکباتی زندهتر و خوش طعمتری به این سس غنی و خامهای اضافه کنید!
مواد لازم :
ارده | ½ فنجان |
آب لیمو | ½ فنجان |
آب | ¼ فنجان |
زیره آسیاب شده | ۱ قاشق غذاخوری |
پودر سیر | ½ قاشق چایخوری |
پودر فلفل قرمز (اختیاری) | ½ قاشق چایخوری |
طرز تهیه سس تاهینی :
همه مواد را در یک کاسه کوچک مخلوط کنید تا ارده (تاهین) کاملا حل شود. سپس آن را بچشید و بر اساس سلیقه ی خود لیمو یا سیر اضافی را اضافه کنید.
نکته :
برای طعم و مزه ی بیشتر، می توانید گشنیز یا جعفری خرد شده را به آن اضافه کنید.
اگر ادویه دوست دارید کمی سریراچا یا فلفل قرمز اضافه کنید. هالاپینو خرد شده هم می تواند خوب باشد!
با اضافه کردن مقداری پاپریکا دودی آن را دودی کنید.
این سس را روی کاسه غلات یا به عنوان دیپ استفاده کنید. کمی به آن آب اضافه کنید تا سس سالاد درست شود.
۳. سس ماست آووکادو
سس ماست آووکادو در عرض چند دقیقه با هم ترکیب می شود. از آن به عنوان یک سس لذیذ در بسته بندی مورد علاقه خود، کاسه غلات، سالاد، فلفل قرمز یا هر دستوری که می تواند از طعم مخملی آووکادویی استفاده کند، استفاده کنید.
سس ماست آووکادو به مقدار مساوی خامه ای، تند، تازه و شور است. با چند ماده ساده که در عرض چند دقیقه جمع می شوند! از آن به عنوان یک سس خامه ای برای اضافه کردن به بسته بندی مورد علاقه خود، کاسه غلات، سالاد، فلفل قرمز یا هر دستوری که می تواند از طعم آووکادوی خامه ای استفاده کند، استفاده کنید.
مواد لازم :
آووکادوی متوسط بزرگ (دانه حذف شده) | ۱ عدد |
ماست گیاهی (غیر شیرین، بدون طعم) | ½ فنجان |
گشنیز (تقریباً خرد شده) | ½ فنجان |
سیر تازه کوچک | ۲ حبه |
آبلیمو (تازه فشرده) | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک (اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه آسیاب شده (اختیاری) | برای مزه |
طرز تهیه سس ماست آووکادو :
همه مواد را به مخلوط کن یا غذاساز اضافه کنید و هم بزنید تا کرم رنگ شود.
برای طعم های مورد علاقه ی اضافی بچشید و آن ها را اضافه کنید، مانند (گیاه گشنیز برای گیاهان بیشتر، لیموترش برای تارت، سیر بیشتر!). در صورت تمایل فلفل سیاه تازه آسیاب شده اضافه کنید.
در سالاد، تاکو، همبرگر گیاهی، سبزیجات و موارد دیگر استفاده کنید!
نکته :
به جای گشنیز از جعفری، ریحان یا پیازچه استفاده کنید.
برای ماست می توانید از نوع خانگی استفاده کنید. دقت کنید ماست خانگی شما با ماست گیاهی باید ارزش های تغذیه ای و پروبیوتیک های مشابه داشته باشند. همچنین مطمئن شوید که ماست شما شیرین و بدون طعم باشد.
باقیمانده ی این سس را می توانید در ظرف دربسته در یخچال تا ۵ روز یا در فریزر تا ۳۰ روز نگهداری کنید.
۴. سس پنیر کدو گل کلم :
این سس پنیری، خامه ای و رویایی اصلا با پنیر یا خامه درست نمی شود. خیلی بهتر است که از گل کلم کامل، مغذی و پر فیبر و کدو حلوایی تهیه شده باشد. آنها به سس بافت خامهای میدهند و مخمرهای مغذی و میسو طعم پنیری را ایجاد میکنند. این کاملاً همه کاره است، از ماکارونی غلات کامل گرفته تا تاکو لوبیا گرفته تا سبزیجات بخارپز و موارد دیگر!
اگر متقاعد شده اید که نمی توانید پنیر لبنی را کنار بگذارید، اما نگران محتوای چربی اشباع شده نیز هستید، ما یک غذای ویژه برای شما داریم – سس پنیر کدو گل کلم! وقتی شاهد تبدیل گل کلم و کدو حلوایی به این سس خامهای، رنگارنگ و با طعم پنیر هستید، جادوی گیاهان را در عمل مشاهده خواهید کرد. آن را روی سبزیجات بخارپز، تاکو، پیتزا و هر چیز دیگری پخش کنید!
مواد لازم :
پیاز زرد (خرد شده) | ۱ فنجان |
سیر متوسط (ریز شده) | ۳ حبه |
گل کلم (گلچه ها به قطعات ۱ اینچی خرد شده) | ۳ فنجان |
کدو حلوایی (از تازه به مکعب های ۱ اینچی یا منجمد بریده شده) | ۱ فنجان |
زردچوبه آسیاب شده | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه آسیاب شده (اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
آب سبزیجات (بدون نمک، ترجیحا خانگی) | ۱ فنجان |
میسو ارگانیک (نخود یا سفید ملایم) | ۱ قاشق غذاخوری |
مخمر تغذیه ای | ۳ قاشق غذاخوری |
پاپریکا دودی | به مقدار لازم |
شیر گیاهی (غیر شیرین) | ۱ فنجان |
نمک (اختیاری) | به مقدار لازم |
طرز تهیه سس پنیر کدو گل کلم :
یک تابه بزرگ را روی اجاق گاز، روی حرارت متوسط رو به بالا گرم کنید. پیازها را اضافه کنید و حدود ۳ تا ۴ دقیقه تفت دهید تا شفاف شوند. به میزان لازم ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آب اضافه کنید، اجازه بدهید تا لعاب بیندازد.
سیر را هم زده و یک دقیقه دیگر تفت دهید.
در صورت استفاده، گل کلم، کدو، زردچوبه و فلفل سیاه آسیاب شده را اضافه کنید و هم بزنید. قبل از اضافه کردن آب سبزیجات، یک دقیقه دیگر بپزید. حرارت را ملایم کنید یا روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزد. درب آن را ببندید و به مدت ۷ تا ۱۰ دقیقه یا تا زمانی که گل کلم و کدو حلوایی نرم شوند بپزید.
از روی حرارت بردارید و مخلوط گل کلم را به مخلوط کن یا غذاساز منتقل کنید (ممکن است لازم باشد این کار را در دو دسته انجام دهید). میسو، مخمر تغذیه ای، پاپریکا دودی، شیر گیاهی و نمک را در صورت استفاده اضافه کنید. مخلوط کنید تا یکدست شود. آن را بچشید و چاشنی دلخواه خود را اضافه کنید.
نکته :
می توانید به جای پیاز زرد از پیاز سفید استفاده کنید.
به جای پاپریکا دودی از پاپریکا شیرین استفاده کنید (با این حال، توجه داشته باشید که طعم دودی آن را از دست خواهید داد!).
باقیمانده ی سس را در ظرف دربسته در یخچال تا پنج روز یا در فریزر تا یک ماه نگهداری کنید.
۵. سس بادام زمینی میسو :
این سس الهام گرفته از آسیایی دارای ترکیب مناسبی از طعمهای شیرین، طعمدار، تند، آجیلی و اومامی است که همگی در یک نم نم بارانی لذتبخش ترکیب شدهاند. در مورد سس های بادام زمینی چیزی وجود دارد که ارزش آن را دارد، و این یکی بسیار خاص تر است زیرا با ۱۰۰٪ مواد غذایی کامل و مواد گیاهی تهیه شده است. همچنین، این سس سالم در همه چیز، از کاسه غلات گرفته تا سالاد و ساندویچ، طعم بسیار لذیذی دارد، و آن را راهی آسان برای دریافت دوز روزانه از پروبیوتیک ها می کند.
تحقیقات تازه ارتباط بین سلامت روده و التهاب، از جمله التهابی که میتواند منجر به بیماریهای سبک زندگی شود را نشان میدهد. غذاهای تخمیر شده که شامل پروبیوتیک ها هستند، همراه با فیبر از غذاهای گیاهی، می توانند به تعادل باکتری های سالم در روده کمک کنند. هنگامی که انواع غذاهای گیاهی با فیبر بالا و غذاهای تخمیر شده حاوی پروبیوتیک ها (مانند میسو!) دارید، گوارش شما بهبود می یابد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، چاقی و دیابت ممکن است کاهش یابد. همچنین، این سس در همه چیز، از کاسه غلات گرفته تا سالاد و ساندویچ، طعم بسیار خوبی دارد و آن را راهی آسان برای دریافت دوز روزانه پروبیوتیک ها می کند.
مواد لازم :
میسو ارگانیک (سفید ملایم یا نخود) | ۱ قاشق غذاخوری |
کره بادام زمینی ارگانیک (شیرین نشده، ترد یا صاف) | ¼ فنجان |
تاماری ارگانیک (آمینوهای کم سدیم یا نارگیل) | ۲ قاشق غذاخوری |
سرکه برنج ارگانیک | ۱ قاشق غذاخوری |
شربت افرا (یا خمیر خرما) | ۱ قاشق غذاخوری |
رب چیلی (سس تند دلخواه دیگر) | به مقدار لازم |
زنجبیل (ریز خرد شده) | ۲ قاشق چایخوری |
سیر (ریز خرد شده) | ۱ قاشق چایخوری |
آب | ¼ فنجان |
طرز تهیه سس بادام زمینی میسو :
همه مواد را در یک کاسه متوسط بریزید و هم بزنید تا کره بادام زمینی و میسو کاملا حل شود. از طرف دیگر، می توانید تمام مواد را به یک مخلوط کن با سرعت بالا اضافه کنید و آنقدر هم بزنید تا یکدست شود.
آن را بچشید و طعم دلخواه خود را اضافه کنید. مثلا(زنجبیل برای ادویه، تاماری برای اومامی، کره بادام زمینی برای بادام زمینی).
نکته :
می توانید به جای کره بادام زمینی از کره بادام، کره آفتابگردان یا تاهینی استفاده کنید.
برای بدون شکر بودن می توانید به جای شربت افرا از خمیر خرما استفاده کنید.
نگهداری :
این سس را برای یک هفته درست کنید و در ظرف در بسته یا شیشه دربسته نگهداری کنید و تا ۷ روز در یخچال نگهداری کنید. توجه داشته باشید، ممکن است با نگهداری آن غلیظ شود. در این صورت می توانید ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آب اضافه کنید تا به قوام سس برگردد.
۶. سس Tzatziki با پایه گیاهی :
این سس را تقریباً می توان به همه چیز اضافه کنید و از خوردن آن لذت ببرید. خامهای، طعمدار و مغذی است و کاسههای غلات، توفو کبابی، نان تست آووکادو و موارد دیگر را افزایش میدهد. به علاوه، سرشار از مواد گیاهی مغذی و مفید است که بدن شما عاشق آن خواهد شد!
مواد لازم :
خیار | ۲ فنجان |
ماست گیاهی (ساده، شیرین نشده) | ۱ و نیم فنجان |
آب لیمو | ¼ فنجان |
سیر کوچک (ریز خرد شده) | ۲ حبه |
سبزی دلخواه، خرد شده (جعفری، شوید، گشنیز یا نعناع) | ۴ قاشق غذاخوری |
نمک (اختیاری) | ¼ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه آسیاب شده (اختیاری) | ⅛ قاشق چایخوری |
طرز تهیه سس Tzatziki :
خیارها را رنده کرده و آبکش کنید، (اگر پوست آن خوب نیست پوست بگیرید.) خیارهای رنده شده را در دستان تمیز خود، فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود و دیگر آبی از آنها خارج نشود.
خیارها را به یک کاسه متوسط اضافه کنید سپس بقیه مواد را اضافه کنید و هم بزنید تا خوب مخلوط شوند.
برای طعم های اضافی، می توانید آن را بچشید و مواد مورد نظر خود از جمله : (آب لیمو، سیر، نمک یا فلفل بیشتر، در صورت استفاده) اضافه کنید.
نکته :
می توانید به جای سیر از موسیر خرد شده استفاده کنید.
باقیمانده ی سس را در ظرف دربسته در یخچال تا ۵ روز نگهداری کنید.
۷. سس خامه ای تازه :
می توانید از این سس به طرق مختلف استفاده کنید! با افزودن چند سبزی و ادویه تازه مورد علاقه خود آن را خوش طعم کنید یا با افزودن ترکیبات طعمی مانند خمیر خرما، وانیل و دارچین آن را شیرین کنید. سعی کنید آن را روی پیتزای داغ، بوریتوهای پخته شده، سوپ، اسپادهای پخته شده یا سبزیجات بخارپز شده بریزید. از آن به عنوان دیپ یا چاشنی ساندویچ استفاده کنید. همچنین می توان آن را کمی شیرین کرد تا با دسر یا پنکیک همراه شود.
درست کردن این سس خامه ای بسیار آسان است و می توان آن را در دستور العمل های بسیاری کار کرد. مانند خامه غلیظ یا خامه ترش استفاده کنید.
مواد لازم :
بادام هندی (خام، خیس شده و آبکش شده) | ۱ فنجان |
آب | ½ فنجان |
نمک دریا | ¼ قاشق چایخوری |
آب لیمو (تازه فشرده) | ۳ قاشق چایخوری |
طرز تهیه سس خامه ای تازه :
با استفاده از مخلوط کن، همه مواد را پوره کنید (با ½ فنجان + ۲ قاشق غذاخوری آب شروع کنید) آب را کم کم اضافه کنید تا کاملاً یکدست شود. (یک مخلوط کن با قدرت بالا برای ایجاد قوام بسیار لطیف بهتر عمل می کند.)
در صورت نیاز مقداری آب اضافی را به سس رقیق اضافه کنید و در صورت تمایل با نمک اضافی مزه دار کنید.
خیساندن بادام هندی :
خیس کردن بادام هندی زمان زیادی نمی برد. اگر از آب گرم یا جوشیده استفاده می کنید، می توانید زمان خیساندن را تسریع کنید. به طور کلی، آنها در عرض ۳۰ دقیقه تا ۳ ساعت نرم می شوند (بسته به دمای آب). سپس آن را آبکش کنید، می توانید در یخچال به مدت ۴-۵ روز یا ماه ها در فریزر نگهداری کنید! سپس، می توانید برای دستور العملی مانند این، آن را اندازه گیری کنید. اگر آنها را از قبل خیس نکنید، تقریباً ¾ فنجان بادام هندی خیس نشده، ۱ فنجان خیس خورده به دست آید (با خیساندن متورم می شوند).
نکته :
هنگامی که با بافت و طعم این سس آشنا شدید، می توانید آن را سفارشی کنید و سبزیجات تازه خرد شده، سس تند یا ادویه جات را به آن اضافه کنید. برای شیرین کردن این سس، مقداری شیرین کننده مایع (مثلاً شربت خرما یا شربت افرا خالص) اضافه کنید و همچنین می توانید مقداری ادویه مانند دارچین و جوز هندی اضافه کنید.
نکاتی برای تهیه سس های رژیمی :
• برای تهیه سس های رژیمی از مواد طبیعی و کم کالری استفاده کنید.
• از سس های کم چرب یا بدون چربی استفاده کنید.
• از سس های کم قند یا بدون قند استفاده کنید.
• از سس های کم نمک یا بدون نمک استفاده کنید.
مزایای استفاده از سس های رژیمی :
• سس های رژیمی کالری، چربی، قند و نمک کمتری نسبت به سس های معمولی دارند.
• سس های رژیمی از مواد طبیعی تهیه می شوند و برای سلامتی مفید هستند.
• سس های رژیمی طعم و مزه خوبی دارند و می توانند به بهبود طعم و مزه غذا کمک کنند.
سخن آخر :
سس ها یکی از مهم ترین اجزای غذا هستند و به خوشمزگی و طعم دهی آن کمک می کنند. اما سس های معمولی معمولاً حاوی مقادیر زیادی چربی، قند و کالری هستند. به همین دلیل، افرادی که به دنبال رژیم غذایی سالم یا کاهش وزن هستند، باید از سس های رژیمی استفاده کنند.
سس های رژیمی از مواد طبیعی و سالم تهیه می شوند و کالری، چربی و قند کمتری نسبت به سس های معمولی دارند. این سس ها می توانند به عنوان چاشنی برای سالاد، ساندویچ، غذاهای گوشتی و گیاهی و غیره استفاده شوند.