چای آبی؛ نوشیدنی خوشمزه با خواص درمانی
چای آبی؛ نوشیدنی خوشمزه با خواص درمانی
چای آبی، یک نوشیدنی خوش‌رنگ و خوش‌عطر است که از گل‌های نخود پروانه‌ای تهیه می‌شود. این نوشیدنی به دلیل رنگ آبی‌اش که در اثر ترکیب با اسید تغییر می‌کند، معروف است. در این مقاله شما را فواید ، عوارض جانبی و نحوه مصرف چای آبی آشنا می کنیم.

به گزارش خبربین آنلاین : چای آبی، همچنین به عنوان نخود پروانه ای یا چای نخود آبی شناخته می شود یک دمنوش گیاهی بومی آسیای جنوبی است. این گیاه از دم کردن گلبرگ‌های خشک Clitoria ternatea L.، گیاهی که به‌خاطر رنگ آبی روشن مشخصه‌اش معروف است، به دست می‌آید.

چای آبی جدا از اینکه یک رنگ طبیعی غذایی است، به دلیل خواص دارویی آن به طور گسترده مصرف می شود. به عنوان مثال، گزارش شده است که سلامت قلب و مغز را بهبود می بخشد و اثرات ضد دیابتی و ضد سرطانی را ارائه می دهد. در این مقاله به بررسی چای آبی از جمله فواید، مضرات و نحوه تهیه آن می پردازیم.

چای آبی, خواص چای آبی

چای آبی یک دمنوش گیاهی است

چای آبی چیست؟

چای آبی یک دمنوش گیاهی است که با گلبرگ های خشک گیاه کلیتوریا ternatea L. که معمولاً به عنوان نخود پروانه ای شناخته می شود تهیه می شود. این دمنوش اغلب با موادی مانند نعناع، زنجبیل، علف لیمو یا دارچین طعم‌دار می‌شود.

گل نخود پروانه ای از سفید تا آبی تند متغیر است. رنگ آبی به دلیل محتوای بالای آنتوسیانین است، رنگدانه های آنتی اکسیدانی که در سایر میوه ها و سبزیجات آبی و بنفش نیز یافت می شود.

پس از دم کشیدن، بسته به PH یا سطح اسیدیته چای، ممکن است رنگ آن به قرمز، بنفش یا سبز تغییر کند. این تغییر رنگ را می توان با افزودن آب تونیک، لیمو یا لیموترش اصلاح کرد.

آنتوسیانین ها علاوه بر دادن رنگ آبی متمایز به چای، مسئول خواص دارویی آن نیز هستند. در واقع، به همین دلیل است که از آن برای مدت طولانی در طب آیورودا برای درمان بیماری های متعدد استفاده می شود.

همچنین شایان ذکر است که گل نخود پروانه ای به عنوان رنگ خوراکی طبیعی و به عنوان گل های زینتی در سراسر جهان استفاده می شود.

 

چای آبی, خواص چای آبی

نوشیدن چای آبی باعث بهبود فشار خون می شود

فواید نوشیدن چای آبی

در اینجا برخی از محبوب ترین و مبتنی بر شواهد مزایای نوشیدن چای آبی آورده شده است.

سرشار از آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها ترکیبات مفیدی هستند که مولکول های معروف به رادیکال های آزاد را از بین می برند. رادیکال های آزاد بیش از حد در بدن شما می تواند منجر به استرس اکسیداتیو شود که می تواند باعث شروع بیماری های خاص شود. همانطور که گفته شد، گل های نخود پروانه ای غنی از آنتوسیانین هستند. یعنی دلفینیدین، که تا حد زیادی مسئول رنگ آبی تیره تا بنفش است.

آنتوسیانین ها گروهی از آنتی اکسیدان ها هستند. آنها در میوه ها، سبزیجات و گل های خوراکی وجود دارند و اثرات مفیدی در برابر بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و انواع خاصی از سرطان دارند.

شواهد همچنین نشان می دهد که دلفینیدین در برابر پراکسیداسیون لیپیدی محافظت می کند، فرآیندی که به غشای سلولی آسیب می رساند، پیری را افزایش می دهد و باعث تشکیل یک ترکیب سرطان زا به نام مالون دی آلدئید (MDA) می شود.

علاوه بر این، یک مطالعه کوچک روی ۱۶ مرد که دارای اضافه وزن یا چاقی بودند نشان داد که مصرف عصاره گل نخود پروانه پس از یک وعده غذایی پرچرب به حفظ سطوح بالای گلوتاتیون پراکسیداز (Gpx) کمک می کند. Gpx یک آنزیم آنتی اکسیدانی است که به کاهش پراکسیداسیون لیپیدی کمک می کند.

سلامت قلب را ارتقا می دهد

نوشیدن چای آبی ممکن است با بهبود فشار خون و سطح کلسترول، سلامت قلب شما را تقویت کند. مطالعات حیوانی نشان می دهد که عصاره گل نخود پروانه ممکن است فشار خون را از طریق خواص شل کنندگی عروق کاهش دهد، به این معنی که به گشاد شدن رگ های خونی برای افزایش جریان خون کمک می کند. علاوه بر این، دارای اثرات ضد ترومبوتیک است. این به این معنی است که ممکن است از تشکیل لخته های خون، یک عامل خطر برای سکته، جلوگیری کند.

مطالعه کوچکی که قبلاً ذکر شد روی ۱۶ مرد با اضافه وزن یا چاقی نشان داد که مصرف عصاره چای آبی بعد از یک وعده‌ی پرچرب، مانع از تشکیل سلول‌های چربی و تجمع تری‌گلیسرید (نوعی چربی خون) می‌شود. به عبارت ساده‌تر، این عصاره ممکن است غلظت چربی‌های خون را بعد از غذا که یکی از نشانه‌های خطر برای بیماری قلبی است، پایین بیاورد.

در واقع، این یافته نشان می‌دهد که عصاره چای آبی می‌تواند به افراد با چربی خون بالا کمک کند تا پس از خوردن غذاهای چرب، میزان چربی خونشان کمتر افزایش پیدا کند. این نکته‌ی مثبتی برای سلامتی قلب آن‌ها محسوب می‌شود.

 بهبود سلامت مغز: مطالعات حیوانی نشان می دهد که عصاره نخود پروانه ممکن است حافظه را بهبود بخشد و از کاهش بیشتر حافظه در بیماری آلزایمر جلوگیری کند، اگرچه هیچ تحقیقی این اثرات را در انسان تایید نمی کند.

 جایگزین بدون کافئین : چای آبی، برخلاف چای سیاه، فاقد کافئین است. دلیل این موضوع هم ساده است ، چای آبی از گل‌های نخود پروانه‌ای تهیه می‌شود، نه از گیاه Camellia sinensis که منبع کافئین در چای سیاه است. پس هر وقت هوس یک نوشیدنی خوشمزه کردید، اما دلتان نمی‌خواهد کافئین مصرف کنید، چای آبی می‌تواند جایگزین خوبی باشد. می‌توانید با خیال راحت از طعم و خواص آن، بدون نگرانی از بی‌خوابی یا بالا رفتن ضربان قلب، لذت ببرید.

 رنگ خوراکی طبیعی: رنگ آبی درخشان چای آبی نه تنها چشم‌نواز است، بلکه یک جایگزین فوق‌العاده برای رنگ‌های خوراکی مصنوعی آبی‌رنگ به‌حساب می‌آید. رنگ‌های مصنوعی به دلیل نگرانی‌های سلامتی، کم‌کم محبوبیت خود را از دست می‌دهند، اما طبیعت، گزینه‌ی سالم و زیبایی را برایمان به ارمغان آورده است: گل‌های نخود پروانه‌ای.

با استفاده از چای آبی، می‌توانید بدون هیچ‌گونه نگرانی، غذاهایتان را به صورت طبیعی آبی کنید. از لاته و بستنی گرفته تا کیک و اسموتی، چای آبی می‌تواند رنگ و طعم شگفت‌انگیزی به خوراکی‌هایتان اضافه کند.

در حالی که تحقیقات در مورد فواید چای آبی امیدوارکننده است، اما بیشتر آنها به جای چای دم شده بر روی عصاره ها و آنتی اکسیدان ها تمرکز دارند. علاوه بر این، کمبود مشهودی در مطالعات انسانی وجود دارد، زیرا بیشتر تحقیقات مربوط به یافته‌های مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی است. بنابراین، تحقیقات انسانی بیشتری برای درک بهتر اثرات مفید نوشیدن یک فنجان این چای مورد نیاز است.

آبلیمو هم اضافه کنید. علاوه بر افزودن طعم تند، PH یا سطح اسیدی چای را نیز کاهش می‌دهد و رنگ آن را از آبی به بنفش تغییر می‌دهد.

برای لذت بردن از یک لیوان چای آبی با طراوت در یک روز گرم تابستان، به سادگی اجازه دهید چای خنک شود، آن را به یک لیوان منتقل کنید و یخ خرد شده را اضافه کنید.