چهارشنبه سوری؛ جشن یا جنگ؟
- شناسه خبر: 25808
- تاریخ و زمان ارسال: 19 اسفند 1403 - 01:15
چهارشنبه سوری یک فرهنگ کهن ایرانی است که در دهه های اخیر به دلیل استفاده از ترقه و بمب های دستی، کام برخی از هموطنانمان را در شرف عید نوروز تلخ میکند.

به گزارش خبربین آنلاین؛ صفورا طالب زاده| با نزدیک شدن به چهارشنبه سوری و عید نوروز صداهای زیادی در کوچه و خیابان به گوش می رسد. صداهای بمب های کوچک که اغلب دست ساز هستند که به شدت خطرآفرین هستند. در زمانهای گذشته که هنوز پای مواد محترقه و منفجره به این روز باز نشده بود مردم با روشن کردن آتش، شکستن تخم مرغ، خواندن شعر و دعا، قاشقزنی جشن میگرفتند. درست است مراسمات بالا همچنان در بسیاری از مناطق پابرجاست ولی آتش بازی و استفاده از ترقه و مواد منفجره به یکی از فرهنگ های غلط تبدیل شده است به طوریکه در اکثر شهرها، با تاریک شدن هوا کم کم صداهای دلهره آور و ترسناک به گوش می رسد و شهر بیشتر شبیه به میدان جنگ می شود، اگر گردشگری روز چهاشنبه سوری در ایران باشد تصوراتش نسبت ایران تغییر کند زیرا صداها و صحنه هایی که میبیند بیشتر شبیه به شهرهای جنگی دارد تا یک کشور با رسم و رسومات زیبا و دلنشین.
استفاده از مواد آتش بازی هرگز به طور کامل ایمن نیست، حتی در صورتی که مراقبت کامل صورت گیرد. شاید باورتان نشود ولی از ماه ها قبل از رسیدن عید نوروز برخی از سودجویان به دنبال ساخت مواد محترقه دستی هستند و گاها در اخبار میشنویم که منزلی یا کارگاهی به دلیل وجود مواد محترقه منفجر شده است به طور مثال اولین حادثه امسال در تهران، برای ماه دی در محله نعمت آباد بود که به دلیل شدت انفجار نه تنها چند نفر کشته و زخمی شدند بلکه به ساختمان های اطراف هم آسیب رسید.
استفاده از ترقهها و مواد محترقه میتواند منجر به حوادث ناگواری شود. هر ساله گزارشهای متعددی از آسیبهای جسمی ناشی از انفجار ترقهها وجود دارد که شامل سوختگی، قطع عضو و حتی مرگ است. حوادث نه تنها ممکن است برای کسانی که از آن استفاده می کنند به وجود آید، بلکه برای کسانی که این مواد را درست می کنند نیز ممکن است اتفاق بیفتد. پس از مکان هایی که از مواد محترقه در آن استفاده می شود دوری کنید بنا بر گزارش رئیس سازمان اورژانس کشور تا پایان روز سه شنبه سال گذشته ارائه شد، آمار مصدومان ۳۲۵۳ بودند بر اساس گزارش ها، در سال ۱۴۰۱، ۱۹ نفر جان خود را از دست داده و ۲۲۹ نفر دچار قطع عضو شدند. در سال ۱۴۰۲، اگرچه تعداد جانباختگان با ۱۷ مورد فوتی کاهش یافت، اما شمار افراد دچار قطع عضو به ۳۰۵ نفر افزایش پیدا کرد. جالب اینجاست که ۲۷ درصد مصدومان رهگذرانی بودند که ناخواسته در معرض انفجار مواد محترقه قرار گرفتند، درحالیکه ۷۳ درصد دیگر از میان تولیدکنندگان و استفادهکنندگان این مواد بودهاند.
استفاده از مواد محترقه و بمب های دستی کوچک در ایران اوایل دهه ۱۳۵۰ شمسی (۱۹۷۰ میلادی) به بعد رواج بیشتری پیدا کرد. این تغییرات به دلایل مختلفی از جمله افزایش دسترسی به مواد منفجره و همچنین تأثیر فرهنگهای دیگر بر روی جشنهای ایرانی رخ داد. با این حال، در سالهای اخیر، استفاده از ترقه و بمب در چهارشنبهسوری به دلیل خطرات جانی و مالی، مورد انتقاد قرار گرفته و نهادهای رسمی تلاش کردهاند تا این رفتارها را کاهش دهند و بر ایمنی جشن تأکید کنند.
در پایان، با آگاهیبخشی و ترویج فرهنگ ایمنی، میتوانیم این جشن را به شیوهای امن و سالم برگزار کنیم و از زیباییهای آن بهرهمند شویم. بیایید با هم تلاش کنیم تا چهارشنبهسوری را بدون ترقهها جشن بگیریم و یادآور شادی واقعی این شب باشیم. در هر صورت بیایید شور و شادی چهارشنبه سوری را با یک عمر غم و افسوس عوض نکنیم! و یادمان باشد در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با شماره تلفن ۱۱۵ مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی و ۱۲۵ ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهیم و مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار بوده و در صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشتی نیروی انتظامی و یا پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد